Wat is een fatbike?

Wat is een fatbike?

Je kunt het aantal vervoermiddelen al niet meer op één hand tellen. Het lijkt wel alsof er steeds meer soorten bij komen, met ieder andere eigenschappen en voordelen. Heb je die snelle fietsen al eens voorbij zien racen op de weg? En nee, we bedoelen geen bromfietsen of elektrische fietsen. 

We hebben het namelijk over een fatbike. Zowel in de grote steden als daarbuiten worden ze steeds vaker gespot en gebruikt. Maar wat is een fatbike eigenlijk? En wat zijn de voordelen van zo’n fiets? Daar gaan we je in dit blogbericht wat meer over vertellen!

Wat is een fatbike eigenlijk?

Weet je nog niet wat een fatbike precies is? Dat is niet erg, want je bent niet de enige. Hoewel deze speciale fiets steeds populairder is geworden, hoeft dat niet te betekenen dat je helemaal op de hoogte bent. 

Fatbikes worden ook wel ‘off-road fietsen’ genoemd en daar kun je ze ook voor gebruiken. Met off-road worden wegen en paden bedoeld waar je met andere fietsen moeilijker kunt komen. Denk aan zand- of modderwegen. Normale fietsen zijn hier al te licht voor en de banden te glad. Op het eerste gezicht lijken fatbikes op mountainbikes en dat zijn het eigenlijk ook. 

Fatbikes hebben namelijk bredere banden, een stevig frame en een sportieve uitstraling. Maar door de elektrische motor hoef je niet al te veel moeite te doen om te trappen en vooruit te komen, want daar word je dus bij geholpen dankzij de trapondersteuning. Dit betekent dat je fatbikes voor de fietssport kunt inzetten, maar ook op de wegen en fietspaden.

Mogen fatbikes wel op de weg rijden?

Goed. Je bent er nu achter wat een fatbike is. Maar er valt meer te vertellen over dit type fietsen. Fatbikes kunnen in totaal 25 kilometer per uur rijden en de accu heeft tot zo’n 250 watt. Dit zegt je misschien niks, maar dit betekent wel dat je met een fatbike de weg op mag. Want door deze eigenschappen worden fatbikes gezien als ‘elektrische fietsen’ en deze zijn toegestaan op de fietspaden. 

Daarmee kun je fatbikes dus ook gebruiken als je die avontuurlijke activiteiten niet ziet zitten. Die brede banden kunnen alsnog van pas komen, want op een regenachtige dag kun je die extra grip wel gebruiken. 

Nu horen we je denken: “Waarom worden er steeds meer fatbikes in beslag genomen?” Dat is een terechte vraag, want dat hoor je vaker. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat die fatbikes opgevoerd zijn en dat is niet toegestaan. 

Heeft een fatbike ook voordelen?

Als je twijfelt of een fatbike iets voor jou zou kunnen zijn, dan vind je het vast prettig om te weten wat de voordelen zijn van zo’n fiets. Deze zijn altijd persoonlijk, want dit kan smaakgebonden zijn. Maar hieronder vind je enkele voorbeelden:

Je hebt geen rijbewijs nodig

Voor een scooter of brommer heb je een auto- of brommerrijbewijs nodig. Met een fatbike is dat anders, want hier mag je op fietsen wanneer jij dat wil. Zelfs als je nog geen 18 of 16 jaar bent. 

Je zit steviger op het zadel

Vrijwel alle onderdelen van een fatbike zijn breder en steviger. De banden, de fiets zelf en zelfs het zadel. Dit kan ervoor zorgen dat je zekerder en comfortabeler de weg op gaat, want de fiets heeft meer grip op het wegdek. Dat kan je ook meer zelfvertrouwen geven.

Je hebt trapondersteuning

Of je de fatbike nu sportief wil gebruiken of niet; je kunt gebruikmaken van trapondersteuning. De elektrische motor duwt je namelijk vooruit en daardoor staat het zweet niet op je rug als je aankomt op je werk of op een andere bestemming. 

Maar wat zijn de nadelen van een fatbike?

We bespreken wat een fatbike is, en daar kunnen ook nadelen bij horen. Wil je weten waar je rekening mee moet houden? Dan is het handig om deze punten door te nemen:

  • Je hebt de elektrische motor nodig: Je kunt op het eerste gezicht al zien dat een fatbike zwaarder en massiever is. Dit kan er dus voor zorgen dat de fiets zwaarder trapt als je de elektrische motor niet gebruikt of wanneer de accu leeg is.
  • Dure aanschaf: Door de accu en grove onderdelen kan een fatbike behoorlijk duur uitvallen. Het is lastig om daarop te besparen. 
  • Er zijn nog niet veel verkopers: Bij een elektrische fiets is betrouwbaarheid en veiligheid belangrijk, zeker omdat je hoge snelheden kunt halen. En omdat de fatbikes nog vrij nieuw zijn op de markt, kan het moeilijk zijn om een goede en betrouwbare verkoper te vinden. Hier moet je écht de tijd voor nemen. 

Conclusie: Dit was de fatbike

Wil je je auto wat vaker laten staan en genieten van de frisse lucht? Je hebt misschien een fiets in de schuur staan, maar door tegenwind en warmte is fietsen niet altijd comfortabel. In plaats daarvan kun je nadenken over het kopen van een fiets. In dit blogbericht hebben we besproken wat een fatbike is en wat de voordelen kunnen zijn van dit type fiets. Denk je dat een fatbike iets voor jou zou kunnen zijn? 

Waarom kiezen voor Fatbikes.nl