Meer over de fatbike in Nederland

Fatbike nederland

De fatbike zie je steeds vaker in Nederland. En het zijn niet alleen de jongeren die voor deze fiets kiezen. Want ook als je dagelijks een boodschap gaat doen of je moet naar je werk, dan kan een fatbike een handig vervoermiddel zijn om te gebruiken. Maar omdat de fatbike nog vrij nieuw is in Nederland, vraag je je misschien wel af hoe het precies zit. Mag een fatbike wel verkocht worden in Nederland? Je leest in dit bericht meer over de fatbike in Nederland.

Wat zijn de voor- en nadelen van een fatbike in Nederland?

Je moet er misschien wat langer over nadenken om een fatbike te kopen. Dat is op zich niet gek. Er hangt bijvoorbeeld een prijskaartje aan en een fatbike ziet er toch anders uit dan de fietsen die je kent. Laten we daarom de voor- en nadelen van een fatbike in Nederland op een rij zetten. Misschien kun je op deze manier een definitieve beslissing maken.

Voordelen

  • Fatbikes kunnen veel kilometers afleggen, zolang de actieradius daar maar bij past
  • Je kunt een fatbike iedere dag gebruiken
  • Om een fatbike te kopen of te besturen heb je geen speciale papieren of verzekeringen nodig
  • Je hoeft geen 16 of 18 te zijn om op een fatbike te mogen rijden
  • Door de elektrische trapondersteuning kom je makkelijker en sneller vooruit
  • Een fatbike ziet er stoerder uit dan een normale mountainbike of de stadsfietsen die je wel vaker ziet

Nadelen

  • Zonder een accu of ondersteuning is het fietsen op een fatbike zwaarder
  • Niet alle fatbikes kunnen langere afstanden fietsen
  • Op een fatbike zit je niet altijd rechtop en deze houding kan voor jou persoonlijk vervelend zijn 
  • Door de snelheid van een elektrische fiets kun je lelijk ten val komen

Hoe zit het met een fatbike in Nederland?

Fatbikes worden in Nederland verkocht en ze mogen ook de weg op. Officieel zijn fatbikes elektrische fietsen en het is toegestaan om maximaal 25 kilometer per uur te rijden. Het is belangrijk dat de fatbike aan deze eis voldoet. 

In Nederland gelden verder geen extra regels voor fatbikes of elektrische fietsen. Een helm of andere bescherming is wettelijk gezien ook niet verplicht. Boven de 25 kilometer wordt dit anders. Nu zijn er wel steeds meer fietsers die bewust kiezen voor het dragen van een helm, zeker op een elektrisch voertuig. De fietsen gaan toch harder door de bochten en een ongeluk zit in een klein hoekje. 

Is een fatbike wel te koop in Nederland?

Goed. Je hebt de knoop doorgehakt en je wil een fatbike gaan kopen. Nu is de vraag of je een fatbike wel kunt kopen in Nederland. Dat kan inderdaad. Sterker nog, er zijn steeds meer fietsenzaken die de fiets op voorraad hebben of kunnen bestellen. Dat is handig, want zo kun je de fatbike bekijken, proberen en advies vragen. 

Het assortiment is bij veel aanbieders breed. Dit betekent dat je de keuze hebt uit een groot aanbod. Je kunt voor een luxe variant gaan, maar je kunt het ook wat simpeler houden en voor een compact model kiezen. En vergeet ook niet dat je de fatbike kunt voorzien van verschillende accessoires. 

Hoeveel vermogen mag een fatbike hebben in Nederland?

In Nederland mag de accu van een elektrische fiets maximaal 250 watt aan vermogen hebben. Dit is een licht vermogen en het betekent dat je maximaal 25 kilometer per uur kunt fietsen. Het wordt ook ‘licht fietsen’ of ‘stadsgebruik’ genoemd. 

Een accu die meer vermogen heeft, bijvoorbeeld 4000 watt, staat bekend als een speedpedelec en hiervoor gelden andere regels. Deze voertuigen vallen wettelijk gezien onder brommers. 

Mocht je een fatbike vinden en je merkt dat deze meer vermogen heeft of harder gaat dan 25 kilometer per uur, dan is het slim om je keuze te heroverwegen. Het kan namelijk gebeuren dat je van de weg wordt geplukt of een fikse boete krijgt. 

Conclusie

Wist je dat een fatbike legaal is in Nederland? De meeste fatbikes hebben een vermogen van 250 watt en dit betekent dat ze maximaal 25 per uur kunnen fietsen. En dat is in Nederland wettelijk toegestaan. Dat is ook fijn, want het betekent dat je niet verplicht een helm hoeft te dragen. 

Als je een fatbike vindt die harder gaat dan 25 kilometer, dan moet je je afvragen of dit een legaal voertuig is. Nu mag je op eigen terrein wel met deze fatbike fietsen, maar niet op de openbare weg. Het is niet alleen gevaarlijk, maar het kan ook een hoge boete opleveren.

Waarom kiezen voor Fatbikes.nl