Meer over het verschil tussen een elektrische fiets en een fatbike

Elektrische fiets fatbike

Fietsen is niet voor iedereen even makkelijk. Want je kunt te maken krijgen met weersomstandigheden, fikse tegenwind en ook met langere afstanden. Het is dus niet gek dat je kiest voor de auto of voor het openbaar vervoer. Maar wil je deze vervoermiddelen wat vaker laten staan of wil je juist kosten besparen? 

Mogelijk zou een fatbike iets voor jou kunnen zijn. Dit zijn elektrische fietsen die veel voordelen kunnen hebben. Maar wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een fatbike? Zijn ze niet precies hetzelfde? Daarover lees je meer in dit korte artikel. 

Wat is een fatbike eigenlijk?

Het zou goed kunnen dat je bij de term fatbike nog geen beeld hebt. Dit is een soort elektrische fiets, waarbij je gebruik kunt maken van elektrische trapondersteuning. Fatbikes worden ook wel ‘off road fietsen’ genoemd en dat is niet zomaar. Want de fietsen kun je slim gebruiken op lastige wegen. 

Je kunt denken aan wegen met kuilen, hobbels of bospaden. Dus je zou een fatbike ook sportief kunnen gebruiken als mountainbike. Zie je dit niet zo zitten en zoek je naar een fiets waarmee je van a naar b kunt fietsen? Ook in dit geval kun je een fatbike prima gebruiken. 

De grootste verschillen tussen een elektrische fiets en fatbike

Je zou zeggen dat een fatbike precies hetzelfde is als een elektrische fiets. Het zijn tenslotte fietsen die met trapondersteuning werken. Nu kunnen er wel verschillen zijn, al is dit wel afhankelijk van het type fatbike dat je kiest. 

De wegen waarop je fietst

Heb je al eens met een stadsfiets over een bospad of door de sneeuw gereden? Dit ging misschien wat lastiger, doordat de fietsbanden weinig grip hadden. Het kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Een fatbike kan daar wel geschikt voor zijn, omdat de banden tussen de 3,8 en 5 inch breed zijn. Hierdoor hebben de banden meer houvast en zit je wat steviger.

De grootte van het zadel

Zadels van ‘normale’ fietsen zijn vaak wat smaller en je kunt er met een persoon op zitten. Wil je met z’n tweeën op de fiets zitten? Dan moet je toch gebruik maken van de bagagedrager of een kinderzitje. 

Ook daar moet je mee oppassen, want niet alle bagagedragers zijn even sterk. Een fatbike heeft een breder en langer zadel, waardoor je prima met twee personen kunt fietsen. Nu is dit niet bij iedere fatbike zo, dus het is wel handig om dit eerst uit te proberen. 

Een sportieve look

Veel elektrische fietsen hebben de stijl van een stadsfiets. De frames zijn compact, de banden zijn dun en je zit rechtop op het zadel. Een fatbike ziet er wat anders uit, want deze kun je vergelijken met een sportieve mountainbike. 

En dat terwijl je een fatike niet als mountainbike hoeft te gebruiken. De frames zijn breder, robuuster en je zit een beetje voorover. Maar fatbikes kun je in verschillende stijlen kopen, dus het ligt er maar net aan waar jouw voorkeur naar uitgaat. 

Is een fatbike wel veilig?

Net als een elektrische fiets mag een fatbike maximaal 25 kilometer per uur op de Nederlandse fietspaden. Een helm is dus niet nodig en een rijbewijs ook niet. Als je je aan de regels en de verkeersregels houdt, dan is een fatbike veilig om te gebruiken. Het is ook belangrijk dat de fatbike aan alle regels voldoet. 

Zo moet je duidelijke verlichting op je fatbike hebben, zodat automobilisten en andere weggebruikers je niet zomaar over het hoofd zien. Een gashendel op een fatbike is ook niet toegestaan, tenzij deze een lichte ondersteuning geeft van maximaal 5 kilometer. Als je een gashendel op je fatbike treft, dan weet je dat deze er niet hoort. 

Mag een elektrische fiets en fatbike harder?

Een elektrische fiets en fatbike mag niet harder dan 25 kilometer per uur. Als dit wel zo is, dan wordt dit niet meer gezien als een elektrische fiets en gelden er ook andere regels. Zo moet je bijvoorbeeld een helm dragen en de juiste verzekeringen op zak hebben. Als dit niet zo is, kun je een boete krijgen. Dat zou zonde zijn, toch? 

Hoe zit het met de prijs van een elektrische fiets en een fatbike?

Je kunt beide fietsen in verschillende prijsklassen vinden. Zo kun je een fiets vinden die voldoet aan je wensen en past bij je budget. Maar je moet er wel voor zorgen dat de elektrische fiets of fatbike alle gewenste specificaties heeft. 

Waarom kiezen voor Fatbikes.nl